En marxa per un nou País on el poble decideix
La Marxa Som és un itinerari popular que recorre totes les comarques del Principat de Catalunya seguint l’itinerari d’El Camí.
Recorrem el país físicament, i cap a la llibertat i plenitud de manera simbòlica. Ens acostem a tot el territori poble a poble, plaça a plaça, per plantejar diàlegs sobre com bastir conjuntament un país millor fonamentat en una democràcia participativa. Es tracta, per tant, d’una iniciativa cívica i no partidista, on tothom hi és convidat.
Forma part del conjunt d’entitats i iniciatives impulsores de la Convenció Constitucional Ciutadana en el marc de la plataforma Reinicia Catalunya, essent La Marxa Som un primer exercici territorial centrat en el tema central: com s’expressa al nou país la sobirania popular, base de tota democràcia.
Com?
La Marxa segueix el traçat d’El Camí en 4 columnes que confluiran a Montserrat el 31 de juliol.
Les caminades i els actes estan destinats principalment a les persones de cada població, i es realitzen organitzadament només allà on persones o entitats locals les guien. En aquests casos, s’hi poden afegir persones de fora.
Per motius del calendari laboral, fins a mitjan juliol les caminades i/o actes es concentren principalment els caps de setmana, i a les poblacions mitjanes i grans que ho vulguin organitzar tot i ser entre setmana.
La resta, les pot realitzar cadascú per compte propi si així ho desitja (traces GPS disponibles a l’aplicació per a mòbil de Wikiloc).
El missatge de LMS es transmet, per tant, amb diferents formats, des d’actes complerts i caminades allà on els pobles les organitzen, a portar el missatge de la democràcia participativa a l’Ajuntament i entitats, convidant-los a realitzar posteriorment una jornada participativa per tractar el tema en el marc del procés constituent del país.
On i quan?
Columna de Llevant, del 12 de juny al 31 de juliol.
Columna de Ponent, del 22 de juny al 31 de juliol.
Columna Sud, del 24 de juny al 31 de juliol.
Columna Metropolitana, del 23 de juliol al 31 de juliol.
Més que una caminada
La Marxa Som és un instrument de democràcia participativa que es posa al servei de les persones, entitats, moviments socials i institucions del país per obrir un espai més d’implicació de la gent en el procés que vivim per fer un país millor al servei de tots.
Mitjançant petites assemblees locals connectades per portaveus, recollim la veu i la força del poble de forma ordenada i coordinada amb l’objectiu de proposar un nou model de democràcia més innovador i participatiu en el marc del procés constituent que s’està gestant: sense una democràcia participativa, la major part dels greus problemes que causem i que s’agreugen, se solucionaran?
Tot i la incertesa social i política actuals, la crisi que travessa la política catalana i les eleccions espanyoles que ocupen tot l’espai informatiu dels grans mitjans, La Marxa Som va endavant amb un ritme i missatge de naturalesa local, de base i orgànica, que creiem imprescindible i vital. Malgrat el silenci -esperem que temporal- d’alguns mitjans nacionals, sí que se’n fan bon ressò els mitjans locals i comarcals i mitjans nacionals com Vilaweb i Llibertat.cat.
Continuïtat de La Marxa Som
La Marxa Som s’iniciarà a les comarques del Principat de Catalunya, restant oberta a la resta de territoris del nostre àmbit lingüístic i cultural que s’hi vulguin afegir durant la Marxa o posteriorment, així com a altres països que considerin útil aquest format per generar diàleg i consciència ciutadana sobre com millorar el model de democràcia actual o altra temàtica d’interès públic.
Com participar-hi
Està oberta a tothom i té diferents formes de participació. L’aspecte col·laboratiu és el que permet incloure tot tipus de persones, entitats i organitzacions i no tant sols aquelles que els agradi caminar o opinar.
Tots els municipis del país hi poden participar, sigui perquè hi passa El Camí troncal de la Marxa, o definint nous brancals que connectin amb el camí troncal, o bé fent assemblees i portant els resultats a la població més propera per on passi la Marxa.
Les persones i famílies poden
- Caminar l’etapa del propi municipi i les que cadascú esculli, en funció de la seva capacitat, voluntat i disponibilitat.
- Participar a les assemblees locals on el participant fa arribar les seves inquietuds i opinions, així com als actes que es duran a terme durant el procés.
- Acollir l’arribada de la Marxa al municipi. Els Grups Locals d’Acollida (GLA) són els encarregats d’organitzar l’acollida. És a dir, les activitats lúdiques i culturals: xerrades, tallers, concerts, xocolatades familiars, sopars populars i d’altres activitats obertes a tothom. També condiuran la dinàmica participativa.
Els ajuntaments i establiments
La participació dels ajuntaments resultarà clau per als aspectes logístics i de seguretat vial, principalment. En aquest sentit, es proposa als ajuntaments que aprovin una moció de suport a La Marxa Som.
Els allotjaments, restaurants, botigues i bars que vulguin oferir avantatges o els seus serveis a La Marxa es poden acreditar dins la Xarxa d’Establiments del Camí.
Poblacions per on no passa el camí troncal de La Marxa Som
Tots els municipis hi poden participar, també els que no formen part de l’itinerari troncal d’El Camí ni tenen encara un brancal definit:
- Plantejant un itinerari brancal que connecti amb la població més propera del camí troncal, per arribar-hi caminant (l’organització ajudarà a definir-lo: truqueu-nos o envieu un correu-e a [email protected]).
- Realitzant l’assemblea local i després portant els resultats al municipi més proper quan hi passi la Marxa Som (sense arribar-hi caminant).
Les persones d’aquestes poblacions també es poden afegir a caminar totes les etapes que vulguin dins del traçat troncal de la Marxa.
Inscripcions
Els GLA i ajuntaments de cada població establiran les places disponibles per menjar i dormir en espais públics i cases particulars a cada etapa. Qui opti per allotjament en establiments, caldrà que es s’autogestioni la reserva.
A l’inici de cada etapa, cada participant caldrà que confirmi l’assistència in situ.
Si es dona el cas en alguna etapa de més participants que places disponibles, tindran prioritat els preinscrits que confirmin l’assistència in situ.
Un cop cobertes les places disponibles per ordre d’inscripció, la resta de participants caldrà que s’autogestionin el menjar i el dormir en els establiments de cada població o amb mitjans propis. Tractant-se de l’estiu, també es possible que, si fos necessari, in extremis hi hagi l’opció de bivac.