La democràcia és el camí

Partim de la consideració que la millora del bé comú no és un problema de canvi de líders amb el mateix sistema actual, sinó de generar nous espais democràtics complementaris als actuals. És aquest el sentit constructiu i gradual de la proposta central de la Marxa Som, sense pretendre canvis sobtats.

Aquests nous sistemes de democràcia participativa que s’acordin serà fonamental que quedin reflectits en la nova Constitució Catalana: la primera constitució inspirada pel poble i que assaja una democràcia millorada.

Volem una democràcia participativa per al nou País on sigui el poble qui decideix?

Procediment orientatiu de funcionament d’assemblees petites connectades per portaveus, sota el principi de presa de decisions basat en el diàleg i el consens.

Manifest: síntesi de les propostes per un nou país amb una democràcia participativa.

Bases teòriques per una democràcia participativa.

Full de registre d’acords i participants a les assemblees.

Altres documents i experiències de participació deliberativa (Sitges, Cardedeu, guia metodològica, etc.)

Les assemblees participatives locals

A cada població que vulgui participar en decidir si volem una democràcia més moderna i participativa, s’hi podran realitzar assemblees prèviament a l’arribada de La Marxa Som.
Perquè tothom pugui participar-hi en poc temps i amb diàlegs de qualitat, els participants de cada població s’agruparan en assemblees petites (d’entre 6 i 8 membres com a màxim, sota criteri de veïnatge) i caldrà que nomenin un portaveu per posar en comú els acords amb els portaveus de les altres assemblees del municipi en cas d’haver-n’hi.

Per fer més àgil el pas de La Marxa, es recomana que les assemblees s’hagin pogut fer els dies previs, de manera que col•lectivament responguem a la pregunta “Volem una democràcia participativa a la nova República Catalana on sigui el Poble qui decideix?”
Més detalls del que es proposa tractar a cada municipi s’especifiquen al Manifest de la Marxa Som.
Algunes poblacions s’estan plantejant no tractar el tema del sistema de democràcia participativa en sí mateix, sinó tractar un altre tema de caire local amb el mateix sistema d’assemblees deliberatives, com a pràctica del sistema que es proposa i, partir de la pràctica en sí, valorar si el sistema funciona i es considera positiu de cara a implantar-lo a tot el país per tractar un o dos temes a l’any d’aquesta manera més participativa.

Els acords de cada població es recolliran en l’arca nacional de cada columna que recorrerà el país amb la Marxa, a més de registrar-se informàticament. Els resultats es duran al Parlament i també es plantejarà una acció col•lectiva de força no violenta si cal.

L’organització de La Marxa farà jornades prèvies de coordinació i formació als GLA, a fi que tot el procés segueixi una pauta comuna i tingui prou qualitat participativa.

Quan la Marxa passi pel vostre municipi o pel municipi més proper, els portaveus escollits hi exposaran els resultats.

Els municipis per on no passi la Marxa poden fer igualment assemblees locals. Els portaveus traslladaran els resultats a la població més propera.

 

 

Comparteix-ho

Atenció: aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca